A feminista szövegeket nemcsak a nőknek írják! Feminist texts are not just for feminists! (English below)

A cikk a nemzetközi sajtóban jelent meg, önkénteseink ajánlották:

https://www.theguardian.com/world/2018/oct/02/how-to-be-good-man-me-too-month-reading-feminist-classics

Egy svéd professzor vette a fáradtságot, és elolvasott 13 könyvet jelentős feminista szerzőktől, többek között Beauvoirtól, Hookstól és Adichietől. A cikkben összefoglalt tanulságok sokak számára jelenthetnek újdonságot, és azt reméljük, hogy más férfiakat is motiválni fognak arra, hogy foglalkozzanak a nők által a mindennapokban megélt tapasztalatokkal. A pozíciójából fakadó előnyöket a professzor fel tudta használni arra, hogy hangot adjon ezeknek a nőknek: a harcaiknak, az akadémiai munkásságuknak és az aktivizmusuknak. A könyvek nagy részét megtaláljátok a könyvtárban, mindenkit várunk, olvassátok őket!

 

Részlet a cikkből:

“Fájdalmas volt hallgatni ezeket a történeteket a rendszerszintű szexuális zaklatásról, amelyek a #metoo kapcsán jöttek a felszínre az elmúlt időszakban. Azonban tanultam is belőlük, mivel kényszerítettek arra, hogy meglássak olyan dolgokat, amiket eddig nem vettem észre. Ezelőtt is tudtam, hogy a szexuális erőszak egy elterjedt jelenség, de azt nem, hogy ennyire. Azt is tudtam, hogy mennyiszer az áldozatot hibáztatják, de ennyire konkrétan és sokkolóan nyilvánvaló módon nem láttam soha.

 

Későn jöttem rá ezekre a dolgokra, és az év során sok, régóta megválaszolásra váró kérdés merült fel bennem: hogy tudják a férfiak kimutatni szolidaritásukat a nők iránt, és mit tehetünk a toxikus maszkulinitás kultúrája ellen, hogyan kezdhetünk önvizsgálatot?”

 

Feminist texts are not just for feminists!

This article is from the international press recommended by our staff and volunteers:

https://www.theguardian.com/world/2018/oct/02/how-to-be-good-man-me-too-month-reading-feminist-classics

This Swedish professor decided to take the time to read 13 of the most influential feminist writers including DeBeauvoir, hooks and Adichie. What he learned and relates here will be eye-opening for many. We hope that the perspective he brings helps lead other men to educate themselves about women’s real-life experiences. Also, importantly, he is using his position to give these women voice and credit for their struggles, scholarship and activism. Most of these texts are available at the library, feel free to stop by to open one, or all of them!

 

Here’s an excerpt from the article:

“It has been painful to listen to the stories of systematic sexual abuse that have emerged as a result of the #MeToo movement, and also an education; it has forced me to see things I had failed to see in the past. Before, I knew sexual assaults were endemic, but I didn’t realise they were this endemic. I also understood that the blame is often put on the victim. But I had never really seen this, not in such a concrete and shockingly visible way.

 

“It has been a late awakening and, over the course of the year, a couple of overdue questions emerged: what can men do to show solidarity with women, and what can we do to address a culture of toxic masculinity and begin examining ourselves?”

 

13 feminist classics

A Vindication of the Rights of Woman by Mary Wollstonecraft, 1792
The Second Sex, Simone de Beauvoir, 1949
The Feminine Mystique, Betty Friedan, 1963
The Female Eunuch, Germaine Greer, 1970
Woman Hating, Andrea Dworkin, 1974
Women, Race and Class, Angela Davis, 1981
Sister Outsider, Audre Lorde, 1984
Gender Trouble, Judith Butler, 1990
Feminism Is for Everybody, bell hooks, 2000
Lean In, Sheryl Sandberg, 2013
Men Explain Things to Me, Rebecca Solnit, 2014
Bad Feminist, Roxane Gay, 2014
We Should All Be Feminists, Chimamanda Ngozi Adichie, 2014.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s